יום חמישי, 10 ביולי 2025

מלכת היופי של ירושלים - תיאטרון בית ליסין

 

מאת: דבורה נמיר

 

מלכת היופי של ירושלים צילום: כפיר בולוטין

על פי ספרה של שרית  ישי-לוי. עיבוד למחזה: ליאת פישמן לני ושלומית ארנון בר-לב. חיי משפחה מקהילה ספרדית בירושלים בשנות הקמת המדינה

רוב הישראלים חובבי נוסטלגיה מכל הסוגים, דבקים בחיים שחוו משפחותיהם. הם יודעים לספר עליהן סיפורים שונים ומשונים. לרוב הם מאדירים בייחוס משפחותיהם לדורותיהם שהם עצמם יוזמים או יוזמים הוריהם, בהנחה שההוכחות לקיומם לוקים בחסר מחמת מקורם בפזורות. אבל כאן, בארץ, ישנו מגזר הכי אותנטי שמוודאים ונוברים בקורותיו בזמן אמיתי.

אלו הם הישראלים ממוצא ספרדי, שחיים כאן הרבה לפני העליות האירופאיות הגדולות לארץ. והם אוצר בלום של סיפורים משפחתיים מפותלים, נהדרים, ספוגי מסורת, אבל מותירים אויר לנשימה. כי באוכלוסייה הזו תמיד בלטה מין פרשנות פרוגרסיבית לחיים, בנוסח חיה ותן לחיות. ובאותה נשימה גם רווחה בחלקם דוגמטיות, תוצר של חינוך נוקשה ששוייך לכל העליות אז. בזה דן המחזה, "מלכת היופי של ירושלים", המוצג עכשיו בתיאטרון בית ליסין, שעובד מספר שכתבה העיתונאית-סופרת שרית לוי-ישי בשם זהה. הספר תורגם ל-21 שפות, הפך לסדרה בנטפליקס ועכשיו נבנה למחזה בידי ליאת פישמן לני ושלומית ארנון בר-לב.

מלכת היופי של ירושלים צילום: כפיר בולוטין

המחזה נעוץ כולו בזמן המנדט, זמן מרתק בארץ. זמן של ירושלים אינטימית, לא קיצונית. ובתוך מהומה פוליטית ענקית, שוקדת משפחה ממוצא ספרדי בירושלים על חייה מבלי להבחין ממש בשינוי המתחולל בארץ.

האב מפרנס. האם עקרת בית. יש שתי בנות מתבגרות. אחת מהן יפה במיוחד, נערצת על ידי סביבתה הקרובה. האם, אולי אחוזת קינאה ביחס המועדף של בעלה לבת, שומרת טינה גלויה כנגד הבת. והצעירה היפה, מבלי שתכנה עצמה מהפכנית, מתמרדת בחיים שהועידה לה סבתה המתגוררת בביתם: חיים ללא אהבה, התחתנות תחת שידוך, חוויית חיים מאמללת. כל שהיא רוצה הוא להשתחרר מסד הבית. לבלות, להתלבש, להכיר את שתאהב נפשה ולהתחתן מאהבה ולא תחת תכתיב הסבתא שכך גם חיתנה את אביה.

השינוי הדרמטי מגיע עת היא מחוזרת על ידי בחור מהבריגדה היהודית במלחמת העולם השנייה - איסור מתכלה ראשון לגביה. היא נישאת לו ובורחת אחרי החופה, פגועה, כשמגלה שהוא עדיין מאוהב באישה אחרת. בלחץ המשפחה היא חוזרת, יולדת לו ילדים, אבל מוצאת ניחומים ואהבה בידיד נעוריה.

מלכת היופי של ירושלים צילום: כפיר בולוטין

זה הכי סיפור שיש. מלא פיתולים, מאזכר פולקלור טבול בחום משפחתי, בסד התנהגותי מהסוג שכולנו סקרנים לגביו. הביום הקצבי של אודי גוטשלק, מועף גם תודות לתפאורה מצוינת מתחלפת של סבטלנה ברגר, ולתרומת התאורה של זיו וולושין והתנועה של טולה דמארי.

דמותה של לונה המתמרדת היא מהחיים. לא גיבורה גדולה אלא נערה במצוקה, שמנסה להשתחרר מכבלי החינוך הנוקשה שלה. וככזו, מטיבה כרמל בין לעצבה. יורם טולדנו, משכנע כדמות של אב רך, קשוב, אמפטי, כמעט פרוגרסיבי לבת שהוא אוהב במיוחד. לא היו אבות רבים כאלה בתקופה המנדטורית, ולהזכיר: הורים לא חונכו אז להיות קשובים, אלא שולטים. קרן צור מטיבה לבאר דמות של אישה מקופחת, מרירה משהו, מתיזה מרירות על בתה. דינה בלי, מרקדה, מגלמת סוג של סבתא נפוץ אז, השולטת על בני הבית בערוב ימיה. היום אין תופעות כאלה. הסבתות הן עלק חברות של נכדות. טובה היא מאי קשת, שבונה לה בשקט חיים מרתקים משלה. מסורים לתפקידם הם אסף יונש כדוד, הידיד ואור אבוטבול כגידי. ומשכנעים בשלל תפקידיהם ניר קרני, מייק אלישקוב ושקד קנוביץ'.

אין ספק. יש משהו קסום בתקופת המנדט שמפרה מחזאים וסופרים. זו ההרפתקה המתמשכת של הישוב לעבר כינון מדינה, ובתוכה התכנסות סודית של תאי מחתרת, מסירות, אידאלים, סודיות, הקרבה, שיתופי פעולה – מרכיבים מגוונים ייחודיים לבניין המדינה. ואת זה הקהל קולט, מרגיש ואוהב במחזות הללו, כי אולי במבחן הזמן, זו התקופה ההיסטורית הכי חולמת, הכי יפה שלנו, שבתוכה נבנה הסיפור הזה.

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה